Piggdekk sykkel

Det er kun to små punkter som utgjør veigrep når man sykler. Ved lave temperaturer, når isen formerer seg på veibanen blir det utfordrende og ikke minst farlig å sykle med vanlige sykkeldekk.

Ved å utstyre sykkelen din med piggdekk får du nok friksjon for å kunne fortsette reisen på en trygg måte. Denne artikkelen vil gi deg informasjonen du trenger om sykkelpiggdekk og når du bør bruke disse.

Piggdekk har hundrevis av små pinner i metall som stikker ut ca. 1 millimeter fra dekkene. Piggene er ment til å gripe i isen slik at du får mer friksjon og sykkelen holder seg stabil når du svinger eller bremser. De fungerer på samme måte som piggdekkene på bilen.

I tillegg til piggene vil du også ha en mer prominent mønster på dekkene. Det dype mønsteret bidrar til å skyve snøslaps til siden slik at dekkene kan gripe i isen under.

Gummien brukt i sykkelpiggdekk er oftere mykere og bedre tilegnet bruk i kaldere temperaturer. Det vil også være mindre lufttrykk i sykkelpiggdekk. Da blir kontaktflaten mellom dekket og veibanen så stor som mulig.

Høyere rullemotstand betyr også at du må tråkke hardere på pedalene for å nå den samme hastigheten som med vanlige dekk.

Sykkelpiggdekk er det tryggeste valget for syklister som bor i et klima med lang og kald vinter der is og snø oppstår ofte. Det er anbefalt å installere piggdekk på sykkelen etter første snøfall. Du kan bruke disse frem til våren når all snøen har smeltet.

Mens sykkelpiggdekk er det tryggeste valget på is er de derimot ikke optimale på ren snøføre – da vil dekkene bare synke inn i snøen uten å få noe særlig ekstra grep.

Dekk der piggene er laget av stål vil bli fortere slitt når du sykler på asfalt mens karbid pigger vil vare lengre. Når piggene er slitt vil du også begynne å merke skader i selve dekket. Da må dekkene naturligvis skiftes ut.

Piggdekk varer normalt sett lengre enn vanlige dekk fordi de brukes generelt mindre. Du trenger de bare når veiene er dekket av is. I tillegg sykler man mindre om vinteren grunnet værforhold og fordi en må sykle saktere.

I snitt vil et bra sett med sykkelpiggdekk vare i ca. 3-5 år eller opptil ca. 5000 kilometer.

Det kan også hende at piggene vil ruste, spesielt hvis det er mye salt på veien. Dette er helt normalt og har ingen betydning for bruken.

Før du monterer piggdekkene på sykkelen sjekk de nøye for skader og erstatt de med nye dekk hvis nødvendig.

Når du velger sykkeldekk ta utgangspunkt i forholdene fra området ditt. Kommer du til å sykle i variert terreng eller kun på asfalt? Hvor ofte du skal sykle bør ikke ha noe å si.

Det er greit å ha sykkelpiggdekk som et sikkerhetsnett når veien plutselig blir dekket av is. Og husk, selv om sykkelpiggdekk bidrar til økt friksjon er det uansett lurt å unngå å styre eller bremse for brått.