Etter rittet: Tour de Normandie

Sesongens første etapperitt endte i en tredjeplass sammenlagt for Bjørn Tore Hoem.

Drøye 14 dager etter sesongstarten 4. mars med Dwars door West-Vlaanderen, var det klart for det første etapperittet for sesongen; den 38. utgaven av Tour de Normandie. Rittet gikk over syv etapper fra mandag 19.03 til søndag 25.03. Alle syv etappene hadde alle en forholdsvis flat løypeprofil, hvorav noen med en litt mer kupert avslutning.

Vi har flere gode minner som lag fra Normandie, med både etappeseire og toppresultat sammenlagt. Målet var å få nye bragder å juble for: Guttene som startet for oss var:

240 – Ole Forfang, 241 – Bjørn Tore Hoem, 242 – Markus Hoelgaard, 243 – Carl Fredrik Hagen , 244 – Andreas Vangstad, 245 – Kristoffer Skjerping – DS: Stian Remme

Etter 7 harde etapper sto vi igjen med Bjørn Tore Hoem som nummer tre i sammendraget. Gjennom de første etappene plukket Hoem bonussekunder som gjorde at han sakte mens sikkert klatret oppover sammenlagtlista. Hans sterke kjøring i brudd på den 5 etappen inn til Bagnoles-de-l ‘Orne-Normandie førte han til slutt opp på andreplass, bare ett sekund bak leder Thomas Stewart. Laget kjørte sterkt hele uken, og på den siste etappen handlet alt om å beskytte Hoem og andreplassen. Den endte i en massespurt, der tredjemann på etappen, Alexander Krieger, klatret forbi Hoem i sammendraget på bonusseksunder. Dette resulterte i en tredjeplass sammenlagt for Bjørn Tore. Les sammendrag etappe for etappe og sportsdirektør Stian Remmes tanker lenger ned i saken.

ETAPPENE:

ETAPPE 1

Første etappe ble en kald dag, med snø og minusgrader. Våre gutter satt med i feltet hele dagen, uten at det ble de store hendelsene. Da det hele gikk mot en spurt hevdet vi oss ikke i toppen. Bjørn Tore ble vår bestemann, på en 30.plass. Alle våre gutter kom inn på samme tid som hovedfeltet, fem sekunder bak vinner Fabian Lienhart fra Holowesko -Citadel.

FULL RESULTATLISTE

ETAPPE 2

Heldigvis var værgudene snillere på etappe to, når gradestokken viste opp mot 10 grader og solen tok over for snøbygene. Før start på etappe 2 sa Bjørn Tore Hoem at laget ønsket å gå i brudd. Som sagt, så gjort; Bjørn Tore selv gikk solo i brudd noen mil ut på etappen. Han kjørte etterhvert sammen med to andre, og de hadde på det meste 3 minutter. Bjørn Tore ble hentet med kilometersmerket, etter en heroisk innsats i brudd, hvor han blant annet sikret seg 4 viktige bonussekunder. I spurten nådde vi ikke helt opp. Clément Orceau fraa Vendée U tok seieren. Se video nedenfor.

FULL RESULTATLISTE

ETAPPE 3

Før start på den tredje etappen meldte Kristoffer Skjerping om at han ikke stilte til start pga sykdom. Han følte seg dårlig allerede før start på etappe 1, og 2 dager i kaldt vær gjorde nok ikke ting bedre. Dermed reiste Skjerping hjem før start, og vi satt igjen med 5 mann. Etappen var kort, og tempoet høyt. Våre gutter satt våkne i feltet hele dagen, og var med på noen bruddforsøk. Til slutt maktet vi likevel ikke å hevde oss helt i toppen. Det var Johím Willem Ariesen fra Metec-TKH som kunne juble for seieren. Han vant foran sammenlagtleder og vinner av første etappe, Fabian Lienhard (Holowesko) og Luuc Bugter (Delta Cycling). Se video av avslutningen nedenfor.

FULL RESULTATLISTE

ETAPPE 4

Nok en rask og hektisk etappe. Tidlig på etappen var det en stor velt i feltet, der Bjørn Tore gikk ned. Heldigvis kom han seg raskt opp på sykkelen og opp til feltet igjen. Vår Andreas Vangstad prøvde seg på et brudd sammen med Louis Bendixen fra Team Coop. Dessverre punkterte Vangstad, og Bendixen ble sittende alene igjen i brudd. Ca 70 km ut på etappen splittet feltet seg i to store grupper, der fire av våre gutter kom på rette side av splitten. På de lokale rundene holdt avstanden seg på rundt minuttet, og i mål endte det igjen opp med en massespurt blant de i første pulje. Der var det Matteo Moschetti fra Polartec-Kometa kunne til slutt juble for seieren. Bjørn Tore Hoem sikret seg viktige bonussekunder underveis, og vi er i høyeste grad med i sammendraget før en mer kupert etappe venter fredag.

 

FULL RESULTATLISTE

ETAPPE 5

Før etappestart på den femte etappen uttalte Markus Hoelgaard at laget ønsket å gå med i brudd og å være med å prege etappen:

Som sagt så gjort; Ole Forfang var tidlig med i et 6-mannsbrudd som på det meste fikk drøyt 2 minutter. Høydeprofilen på etappen tilsa at dette ville bli den klart hardeste etappen. Mange var også interessert i å være med i brudd, og Forfang sitt brudd ble dermed ganske raskt hentet inn igjen. Da var det Bjørn Tore Hoems tur til å prøve seg. Han kom avgårde i et brudd bestående av 11 mann som etterhvert opparbeidet seg en god luke på godt over to minuttet. Bak i feltet ble det dramatisk da det gikk en stor velt rett før siste kategoriserte stigning. Dette førte til at feltet delte seg opp i flere mindre grupper, og flere av våre gutter måtte kjempe seg opp fra grupper lenger bak. Bjørn Tore beit seg med sine bruddkamerater over de siste høydemeterne og 11-mannsbruddet ble etterhvert delt da 3 menn stakk fra de andre. De siste kilometrene ble en jakt for de resterende 7 mennene, der Bjørn Tore ledet an.

Bjørn Tore Hoem leder an i jakten på de 3 lederne.

De klarte aldri å ta igjen de tre lederne, men Bjørn Tore spurtet likevel inn til en knallsterk 6. plass. Vinneren ble Julius van den Berg fra SEG Racing Academy. Bjørn Tore og hans 7-mannsgruppe kom inn bare noen få sekunder bak vinneren. Dette betyr at Bjørn Tore klatret opp til en andreplass i sammendraget. Han ligger 1 sekund bak lederen, med to gjenstående etapper!

Hør hva Bjørn Tore selv sa like etter målgang:

FULL RESULTATLISTE

ETAPPE 6

Før starten på den nest siste etappen fortalte bursdagsbarnet Andreas Vangstad at alt handlet om å sikre Bjørn Tores plassering i sammendraget, og heller sette inn et ekstra trøkk på den siste etappen. Området etappen gikk i er svært utsatt for sidevind, men det var på forhånd såpass lite vind at det så ikke ut som å bli et problem gjennom etappen.

Hør hva Andreas Vangstad hadde å si før start her

Like før start i Granville ble det avholdt ett minutts stillhet til minne om ofrene i terrorangrepene i Trebes og Carcassonne dagen før. Når starten så var gått etablerte det seg raskt et femmannsbrudd. Disse fikk etterhvert besøk av ytterligere 3, og disse fikk ligge i front helt frem til de siste kilometrene. Det ble kaotisk for hovedfeltet inne på de lokale rundene der det gikk en stor velt ca 20 km før mål. Der var det mange ryttere som ble oppholdt, og hovedfeltet talte bare rundt 25 mann etterpå. Vår andremann i sammendraget, Bjørn Tore Hoem, klarte å komme seg helskinnet gjennom kaoset og satt med i hovedfeltet. Det gikk en ny velt med to kilometer igjen til mål, og her gikk Hoem ned. Det  vil likevel ikke påvirke noe i sammendraget siden det var innenfor de siste 3 kilometrene. Det hele endte dermed i en massespurt av det som var igjen av hovedfeltet, der Matthew Gibson fra JLT Condor ble den som kunne juble høyest. Se spurten her:

 

FULL RESULTATLISTE

Etappe 7

Den siste etappen startet fra lørdagens målby, La Haye. Det så ikke ut som å bli de store utfordringene de drøy 15 milene mot Caen, men for guttene handlet uansett alt om å holde Hoem trygt i tet. Bjørn Tore selv var ganske forslått i kneet etter to velt innenfor de siste kilometrene på gårsdagens etappe, og var spent på hvordan dagen kom til å bli. Like etter at startskuddet var gått etablerte et syvmannsbrudd seg og opparbeidet seg en treminutters ledelse på feltet. Ingen av de syv var en stor trussel for pallplassene i sammendraget med tanke på bonussekunder underveis, men feltet var vel vitende om at de måtte hente dem for at det ikke skulle bli endringer i sammendraget. Det klarte de med nød og neppe, da de hentet de med bare noen få kilometer igjen. Dermed ble det nok en massespurt, der vinneren ble Matteo Moschetti fra Polartec-Kometa. Bjørn Tore Hoem satt trygt med i hovedfeltet helt inn, men tredjemann på etappen, Alexander Krieger, klatret forbi Hoem i sammendraget på de bonussekundene han plukket. Dermed endte det i en tredjeplass for Bjørn Tore Hoem, selv om Hoem selv spurtet inn til en topp tyve plassering.

Sportsdirektør Stian Remme sa dette etter endt målgang på etappe 7:

Vi satt bra med hele dagen, og var klar spurten når den kom. Vi får ikke gjort så mye med at flere som kom bak Bjørn Tore er bedre spurtere, og da ble det en trejdeplass sammenlagt for Hoem. Sånn som Normandie utviklet seg i år, med flere massespurter, må vi si oss fornøyde med en tredjeplass. 

 

Se spurten her:

FULL RESULTATLISTE